PPIUNITEN Activity

Roadshow Ke UTP ’09 (RKU’09)

Nama Kelab/Persatuan: Persatuan Pengajian Islam, UNITEN, Putrajaya
Nama Program: Roadshow Ke UTP ’09 (RKU’09)
Motto: ” Kesatuan Pemikiran Menghadapi Cabaran ”
Tarikh Aktiviti: 13 September 2009
Tempat: ISLAMICA & Baitul Makmur, Universiti Teknologi Petronas (UTP)

EXPECTATION:

1. Meluaskan jaringan antara Rakan Masjid UTP dan PPI UNITEN.
2. Bertukar-tukar idea dan pendapat mengenai pengurusan persatuan.
3. Bertukar-tukar idea tentang program-program dakwah yang dijalankan di UTP dan UNITEN.

PENYERTAAN

Saf Pimpinan Persatuan Pengajian Islam UNITEN 2009/2010,
Sasaran Penyertaan dr UNITEN : 14 orang
MTME Rakan Masjid

UTP, 13 September 2009 – Setelah mengharungi pelbagai cabaran dan dugaan, akhirnya pihak dari UNITEN, Selangor  iaitu Persatuan Pengajian Islam (PPI) telah selamat tiba di UTP jam 12.00 tengah hari. Rombongan ini telah disambut oleh pihak Rakan Masjid, Utp  di ‘foyer V2’.

Roadshow ini telah dibahagikan kepada dua slot. Slot yang pertama diadakan di ‘MPP room’ manakala slot yang kedua bertempat di ‘Islamica Resource Center dan Baitul Makmur’.  Dengan mengadakan program ini, Rakan Masjid UTP dan PPI UNITEN dapat  membuahkan kerjasama yang mapan dan sepadu disamping meluaskan jaringan antara kedua-dua pihak. Tambahan pula, idea serta buah fikiran dari segi pentadbiran, pengurusan, dan program-program dakwah yang dijalankan di UTP dan UNITEN  dapat dikongsi bagi menghasilkan pentadbiran yang lebih sistematik dan untuk manfaat bersama.

Pihak Uniten menghantar seramai 20 orang wakil yang merupakan Majlis Tertinggi  dan Majlis Eksekutif PPI dan lajnah-lajnah seperti Tarbiah & kepimpinan (TnK), Dakwah & Islamic outreach (DIO), Integrasi & Perpaduan (InP), Kebajikan & Akademik (KnA), Ekonomi & Pemasaran (EnP) dan Penerbitan & Publisiti (PnP) . Begitu juga dengan Rakan Masjid, menghantar wakil yang terdiri daripada Majlis Tertinggi, Mejlis Eksekutif dan 9 lajnah yang terlibat (LIM, LTK, LAKAD, LKP LEK, LRKK, HELWI dan TJN).

Bagi slot pertama, lebih tertumpu kepada taa’ ruf diri, pembentangan port folio serta serba sedikit tentang Rakan Masjid dan PPI. Dimulakan dengan Rakan Masjid yang pada awalnya di gelar “Jawatankuasa Surau”. Kemudian ditukar lagi nama kepada “Biro Surau”, pada tahun 1997 “Islamic Outreach Unit (IOU)” merupakan nama bagi organisasi Rakan Masjid. Rakan Masjid mendapat namanya secara rasmi pada tahun 2007. Sejak pertama kali ditubuhkan sehingga kini, pebagai revolusi telah dilakukan bagi memastikan kesinambungannya terjamin. Setelah itu, PPI pula mengorak langkah dengan menceritakan serba sedikit latar belakang penubuhan PPI. Asalnya merupakan “AJK Surau Berkelompok” kemudian pada 27 Ogos 1998 telah diubah kepada PPI dan telah beralih pimpinan sebanyak 11 kali. Untuk pengetahuan,  wakil-wakil yang mengikuti roadshow ini baru sahaja dilantik dan baru tiga minggu menjawat jawatan tersebut.

Program diteruskan setelah selesai menunaikan solat  zohor berjemaah di Masjid An-Nur. Bagi slot kedua, hadirin telah dibahagikan kepada beberapa kelompok mengikut lajnah-lajnah yang berkaitan bagi melancarkan proses bertukar idea. Majlis Tertinggi bagi Rakan Masjid dan PPI telah bersemuka di Baitul Makmur dan saling membantu bagi meningkatkan prestasi masing-masing.

Roadshow ini berakhir dengan sesi fotografi antara Rakan Masjid dan PPI. Kedua-dua pihak berharap hubungan yang dibina akan sentiasa diteruskan dan sentiasa bertukar-tukar buah fikiran. Pihak Rakan Masjid juga berharap agar program seperti ini dapat dianjurkan selalu,bagi memperbanyak kenalan-kenalan serta bertukar-tukar idea dari segi pentadbiran, pengurusan, juga aktiviti dan program yang diadakan di kampus masing-masing.

http://www.rakanmasjid.com/

Advertisements

1 thought on “Roadshow Ke UTP ’09 (RKU’09)”

  1. Tahniah kepada PPI UNITEN kerana telah mengorak langkah kehadapan. Sudah membuat hubungan yang luas dengan universiti lain. Satu langkah ke arah kemajuan.
    Terbukti PPI satu kelab bersifat dinamik!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s