Artikel Mantap

Buta Dalam Cahaya, Lupa Masa Bahagia

HELWANI PPI UNITEN

Petikan dari salah satu Lagu Dato’ Siti Nurhaliza,album Tahajjud Cinta.
Manusia dan lupa itu seperti adik beradik. Walaupun manusia itu makhluk dan lupa itu kata sifat, tapi manusia itu sangat sinonim dengan lupa-lalai-tak ingat.

Selalu kita lupa Allah itu Tuhan kita bilamana kita selalu bergantung kepada yg lain tanpa kita sedari.
Selalu kita lupa bumi ini milik Allah waktu kita melakukan kerosakan atas mukabumi.
Selalu kita lupa, syurga itu wangi dan neraka itu panas,bilamana kita asyik membuat maksiat sehari-hari. Terlalu banyak dan menjadi kebiasaan sampai satu tahap anda tak perasan pun anda tengah buat maksiat.
Selalu kita lupa bahawa kita ini terlalu sedikit sumbangan dan amal sampai tak sedar-sebenarnya layakkah kita masuk syurga?

Kadang-kadang kita terlalu terpesona dengan kemewahan, lemas dalam nikmat dan keseronokan dunia yg semacam tiada batas.Kita sudah jadi macam seekor kelawar yg terbang disiang hari, menjadi buta kerana terlalu banyak cahaya. Sedangkan kelawar itu hebat makhluknya,dalam gelap-kelam pun mampu menyusur celah-celah ranting sempit di malam hari.

Manusia lagi hebat. Manusia ada akal. Kelawar ada naluri sahaja. Kelawar tidak pernah reti membaca suratkhabar Utusan mahupun Metro, apatah lagi mengaji al-Quran. Sedangkan manusia hebat akalnya sampai mampu membina binaan hebat-hebat.
Tapi dalam bab dunia, ramai manusia tewas. Ramai manusia buta dalam cahaya. Ramai manusia tenggelam dalam nikmat.

Rasa-rasanya, tak banyak kelawar yang buta dalam cahaya. Kerana kelawar jarang keluar siang hari yang ada banyak cahaya. Sangat luarbiasa jumpa kelawar merayau siang hari kerana kelawar tahu ia akan buta dalam cahaya.

Tapi manusia, walaupun dilengkapkan dengan akal, sangat ramai yg buta dalam cahaya. Lupa kala bahagia. Mudah tenggelam dalam nikmat-nikmat kesenangan. Dulu dikala dunia tidak semaju ini, walau susah menuntut ilmu, tapi masih ramai yang taat kepada perintah Tuhan. Tapi sekarang, walau ilmu hanya dihujung jari, semakin ramai yang tidak taat perintah tuhan.Manusia semakin sibuk dengan hal masing-masing.

Terlalu sibuk dengan keperluan sendiri. Terlalu serius dengan kerja dan kareer. Melampau dalam mengejar dunia. Ekstrem dalam mengejar wang dan harta.

Tidak salah sedikitpun serius dengan belajar. Bukankah itu tanggungjawab anda sang pelajar? Asalkan tidak lupakan ALLAH.
Tidak salah sedikitpun mengejar dunia. Tapi akhirat anda letak dimana?
Tidak salah sedikitpun mengejar wang dan harta. Tapi sumbangan anda kearah menegakkan Islam sebanyak mana?

Anda kena ada matlamat, barulah anda tidak dibutakan dengan nikmat melampau. Kalau dulu, ramai usahawan melayu berusaha keras untuk berjaya sebab nak bayar zakat lagi banyak dan mahu menyumbang lebih banyak untuk masyarakat.

Tapi sekarang, semua orang mahu kaya untuk diri sendiri, malah golongan pendakwah pun meletakkan prioriti duit dalam gerak kerja. Apa sudah jadi dengan masyarakat sekarang. Kambing pun menggeleng kepala melihat keletah manusia.

Benarlah, dunia sudah terlalu tua. Manusia semakin susah untuk berubah. Alangkah takutnya kita yang berada dalam zaman ini. Selamatkah kita daripada api neraka?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s