Artikel Mantap, Isu-isu Semasa

Say Yes to Rasulullah , Say No to Valentine’day

Pada setiap tahun, tanggal 14 Februari pastinya ditunggu-tunggu oleh golongan yang sedang hangat bercinta kerana pada tarikh tersebut si jejaka dan si gadis akan mengekspresikan cinta mereka dalam pelbagai bentuk yang disukai oleh mereka. Pastinya hari tersebut akan menjadi hari yang paling bahagia dan kenangan terindah buat mereka. Hari tersebut adalah Valentine’s Day ataupun Hari Kekasih. Perayaan Valentine’s Day di Malaysia mula menjalar di kalangan rakyat Malaysia menjelang akhir 1980an lagi.

Apakah kewajarannya menyambut Valentine’s Day ini? Mari kita soroti sejarah kewujudan Valentine’s Day ini.

Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.

                Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

                Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah tangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.

Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.

Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan “Love from your Valentine”. Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day.

Islam dan Valentine’s Day

Islam mengharamkan sambutan perayaan Valentine’s Day oleh penganutnya atas beberapa sebab:

1-      Sudah terang lagi bersuluh bahawa perayaan Valentine’s Day ini berasal daripada golongan yang ingkar akan perintah Allah dan ianya bertentangan tengan syariat Islam.

Hadis Rasulullah: “Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.

2-      Tambahan lagi, kita ditegah menyambut perayaan ini yang hanya akan menjurus kepada maksiat dan akhlak yang tidak baik.

Firman-Nya:“ Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan  yang keji dan satu jalan yang membawa kepada kerosakan.”

(Surah Al-Isra’ : 32)

3-      Meningkatkan statistik anak luar nikah hasil daripada seks bebas. Seperti yang kita tahu, Islam sangat menjaga nasab keturunan umatnya.

4-      Membawa kepada kemurkaan Allah kerana ramainya manusia yang membuat kemungkaran.

5-      Bukan ajaran dan sunnah yang dibawa oleh nabi.

Oleh itu kita sebagai umat Islam yang mengaku bahawa Allah Yang Maha Kuasa serta nabi Muhammad SAW sebagai role model haruslah menolak  perayaan yang bertentangan dengan akidah Islam. Seharusnya sempena Maulidur Rasul yang baru sahaja berlalu, kita yang mengaku sebagai umatnya mestilah berusaha menjadikan baginda sebagai role model serta tidak mengabaikan al-Quran dan sunnah nabi.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s